Kontakt: ukk@mska.net

Klubska pravila

V vsaki organizaciji, tako tudi v našem klubu,  vlada s pravili urejen RED, ki olajšuje potek treningov, medsebojno sodelovanje naših članov in članic ter izpolnitev namena kluba: gojenje borilne spretnosti karate in uspešno napredovanje vsakega od nas. Ta red se je izoblikoval skozi večdesetletne izkušnje z delovanji karate klubov in zvez, na domači in mednarodni ravni, ter nam omogoča učinkovitost, ne glede na prevladujočo institucionalno oz. mnenjsko pozornost okolja.

Napotki COVID-19

Napotki COVID-19

Upoštevajte priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Še posebej velja naslednje navodilo:

 • Na trening prihajajte izključno le, če ste zdravi. V primeru kateregakoli od simptomov respiratornega obolenja, obvestite svojega trenerja in ostanite doma.
  Če ste bili v stiku z obolelim, ostanite 14 dni doma, če zbolite sami, se priključite treningom, ko ozdravite.

Hvala, ker na treningih skrbite za lastno zdravje in varujete zdravje drugih.

HIŠNI RED

HIŠNI RED (izvleček)

 1. V tem športnem objektu gostujemo! – Skrbi za red, čistočo, racionalno trošenje vode in energije ter varovanje svoje in javne lastnine.
 2. Prihajaj pravočasno (10-15 minut pred terminom), da se imaš še čas preobleči, umiriti in sprostiti za trening.
 3. POZOR: ne puščaj NOBENIH svojih stvari v garderobi – vse nesi zraven v telovadnico! Če opaziš, da je kdo od kolegov/kolegic kaj pozabil v garderobi, ga/jo takoj opozori na to oz. sam ukrepaj tako, da pozabljeno ne bo tudi izgubljeno oz. odtujeno!
 4. V telovadnico ne smemo prinašati nobenih predmetov, ki se lahko razbijejo ali krušijo (v črepinje – steklene, porcelanske, emajlirane ali kakršenkoli druge). Napitki za osvežitev med treningom naj bodo le v plastenkah.
 5. V telovadnico vstopamo točno ob uri in samo v športni opremi (nikakor ne v ulični obutvi). Treniramo bosi, a za hojo po hodnikih in sanitarijah iz higijenskih razlogov obvezno uporabljaj plastične natikače (priporočamo črne).
 6. Ob odhodu iz telovadnice odnesi vse svoje stvari s seboj, skupno s kakršnimi koli odpadki (tudi, če evtl. niso tvoji). Če opaziš, da je kdo kaj pozabil, ga na to takoj opozori oz. sam ukrepaj tako, da pozabljeno ne bo tudi izgubljeno oz. odtujeno, oz. da v telovadnici ne ostanejo nobeni odpadki!
 7. Športni objekt moramo po pogodbi zapusti najkasneje 10 minut po končani vadbi – torej pohiti s tuširanjem in urejanjem.
 8. Kajenje in pitje oz. prinašanje alkoholnih pijač, drog oz. kakršnihkoli predmetov ali sredstev v telovadniške prostore, ki bi utegnila ogroziti varnost ljudi in njihovo lastnino oz. celo samo zgradbo in opremo, je prepovedano. 

 

Trenažni red

TRENAŽNI RED

Pogoji udeležbe na rednih klubskih tečajih ter peridoičnih izrednih seminarjih in turnirjih

 1. NEOPOREČNOST. Naših treningov se lahko udeležiš le, če ni nobenih zdravstvenih, pravnih ali kakršnihkoli drugih zadržkov ali prepovedi, da se uriš v borilnih spretnostih. O morebitnih tovrstnih zadržkih, tudi če se ne nanašajo izrecno na urjenje v borilnih spretnostih, si dolžan obvestiti vodjo kluba in tvoje skupine oz. jih že ob vpisu navesti v vpisnici ter na to ustno opozoriti vpisovalca/vpisovalko.
 2. ZDRAVSTVENO STANJE. Treninga se lahko udeležiš le popolnoma zdrav. Kdor akutno kiha, smrka, kašlja, ga bolijo mišice, grlo ali/in glava oz. ima vročino, naj ostane do popolne ozdravitve doma – v svoje lastno dobro kot tudi zato, da ne okuži drugih v svoji skupini. Izjem ni! Vodja skupine ima diskrecijsko pravico, da te odslovi s treninga, v kolikor sam ne upoštevaš zdravstvene preventive.
 3. ZAVAROVANJE.  Kot za vsako športno aktivnost moraš biti tudi za trening pri nas  ustrezno zdravstveno in nezgodno zavarovan/a, za kar poskrbi vsak sam.
 4. Poravnana ČLANARINA (glej Članarina). Naši trenigi so namenjeni le članom UKK s poravnano članarino za tekoči mesec oz. tretjino leta. Pozor! Brez poravnane članarine udeležba na treningu ni mogoča. Članski status  na treningih se dokazuje s članskim kartončkom prejetem ob prvem plačilu članarine, kjer imaš potrjeno plačilo članarine. Imej ga vedno pri sebi, saj si ga na zahtevo vodje skupine (kluba, treninga, seminarja) obvezan pokazati. Izjeme od tega pravila lahko določi le strokovni vodja UKK.
 5. Mednarodni trenažni certifikat – ITC, ki ga prejmeš po opravljenem sprejemnem testu (po zaključenem 12. programu – to je prvi del začetnega tečaja – za vstop v 11. program), vsebuje podatke o tvoji trenutni trenažni stopnji. V istem prozornem etuiju je zataknjen tudi tvoj članski kartonček. ITC mora biti brez izjeme pravilno in v celoti izpolnjen (s tvojo sliko 3,5×4,5cm in podpisom pod sliko in na hrbni strani ITC, vpisani pa morajo biti tudi tvoji kontaktni podatki – ti s svinčnikom, saj se lahko spremenijo) po navodilih, ki so prav tako zataknjena v istem etuiju. ITC imej vedno pri sebi, da lahko na zahtevo vodje treninga/seminarja/tekmovanja izkažeš tako svoj trenažni kot tudi članski status (članski kartonček je zataknjen v istem ovitku).
 6. Oprema. Treniramo bosi, oblečeni v BELI karate-gi (kimono), katerega rokavi naj segajo do zapestij in hlačnice do gležnjev, spodnji del jaknje pa pokriva zadnjico in še nekoliko čez. Gi se poveže s 4 cm širokim karate pasom (jap.: obi) pripadajoče barve (začetniki bele), tako da visita prosta konca pasu še 40-50 cm od vozla. (Več, posebej glede emblema, ščitnikov in evtl. druge opreme oz. oblačil, glej tu Oprema.)
 7. Osebna urejenost: varnost in higijena.
  1. Lasje ne smejo padati na oči. Če imaš dolge lase, jih poveži v kito, figo ali čop, ali pa s trakom. V laseh ne smemo imeti nobenih sponk ali glavnikov.
  2. Očala. Kdor nosi očala naj jih nadomesti z lečami. POZOR: z očali ni dovoljeno vaditi sparing (vaje s partnerjem) oz. se boriti.
  3. Ves nakit, piercinge in ročno uro pred treningom odstranimo. Evtl. poročne pristane, ki jih ni lahko sneti, prelepimo z levkoplastom.
  4. Nohti morajo biti pristriženi na kratko, tako da lahko brez nadaljnjega pravilno stisnemo in obremenimo pesti, ne da bi si pri tem z nohti poškodovali dlani oz. da z odprto roko nikogar ne moremo opraskati.
  5. Vonjave. Premočne ali celo neprijetne vonjave so za skupino moteče. Uporaba kozmetičnih dišav in sprayev, tudi desodoransov pred treningom ni zaželjena. Kdor evtl. pride prepoten, naj se pred vstopom v telovadnico nujno oprha. Prav tako naj vsakdo poskrbi za ustno higijeno (zadah iz ust je prav tako odbijajoč kot vonj po prepotenem kimonu). V nasprotnem primeru se lahko zgodi, da ti bo vodja skupine (diskretno) svetoval, da zapusti trening.
  6. Neoprana kimona lahko zelo zaudarjajo: poskrbi preventivno, da se ti to ne zgodi, sicer na treningu ne boš zaželen.
 8. Če zamudiš začetek treninga, nikakor ne vstopaj v dvorano med pozdravnim ritualom ali evtl. razlago, ampak počakaj zunaj na uvodne, ogrevalne vaje.
 9. Med treningom  dosledno upoštevaj navodila vodje skupine in njegovih asistentov ter na noben način ne moti poteka vadbe (izklopi tudi telefon v svoji športni torbi). Priložnost za evtl. vprašanja je med razlago in prikazi, ne med vadbo.
 10. Med razlago in prikazi je trening prekinjen in vsi praviloma posedejo, da se lahko popolnoma osredotočijo na predstoječo vajo. V tem času je treba opustiti vsa dejanja, ki bi lahko motila pozornost tečajnikov ali vodjo treninga. (Če moraš nujno zapustiti dvorano ali se oskrbeti iz svojih stvari, prinešenih v telovadnico, stori to diskretno med vajami, ne med razlago.)
 11. Aktivnosti izven klubskega urnika (periodični seminarji-repetitoriji, turnirji, glej Koledar). Za vsako aktivnost izven rednega klubskega urnika se je treba prijaviti ustrezno razpisnim pogojem organizatorja ter predložiti ITC.  Razen v razpisih navedenih posebnosti je trenažni red vsakokrat smiselno enak kot na klubskih treningih (glej vse zgoraj).

Oprema

OPREMA (od začetnika do mojstra)

Glede opreme (oblačila, obutve, ščitnikov, trenažnih pripomočkov), je karate med ZELO SKROMNIMI športnimi disciplinami. Še posebej, ker si opremo nabavljamo postopoma, glede na vsakokrat doseženo stopnjo pasu,  kot je to prikazano v spodnji preglednici. POZOR! Preglednica vam omogoča, da si opremo nabavite pravočasno, torej, preden nastopi potreba po njej, ker se brez ustrezne opreme ni  mogoče v polni meri udeleževati ne treningov, ne tekmovanj, ne reprezentačnih nastopov oz. srečanj na doseženi stopnji pasu. (Z drugimi besedami, brez predpisane opreme ni mogoče celovito sodelovanje v naših rednih tečajih  in izrednih aktivnostih in dogodkih.)

 PAS
OPREMA (oblačila, obutev, ščitniki, trenažni pripomočki)

 

novi
 • Običajna fitnes oblačila: kot novinka/novinec z njimi pričneš, a si kar se da kmalu nabaviš “karate-gi”, splošno znan kot “kimono” (glej spodaj).
 • Natikači: plastični, črni. Že takoj na začetku si nabavi natikače (gumijaste oz. plastične, ne iz tkanine, preferiramo črne) ali “japonke” za hojo po hodnikih in sanitarijah (kjer se hodi tudi v čevljih, so tla vedno umazana, ob dežju tudi blatna;  tega iz higienskih razlogov ne želimo prenašati v telovadnico, kjer takoj po vstopu natikače sezujemo in jih pustimo v bližini vrat).  V hladnih mesecih nosimo pri tem še tople nogavice (bele) nogavice. POZOR: v dvorani treniramo BOSI (glej Trenažni red)!
 • Karate-GI: V karateju kot daljnovzhodni veščini je uzanca (nenapisano pravilo), da nosimo bel “karate-gi” najprej z belim pasom. Izberi cenovno sprejemljivo varianto. Stroškovno najugodnejše je kolektivno naročilo preko kluba. Rokavi gija naj segajo do zapestij, hlačnice do gležnjev, medtem ko naj jakna pokriva zadnjico in še nekoliko čez.
 • Karate-PAS. Z gijem dobiš tudi beli karate pas (jap. “obi”). Povije se dvakrat okoli telesa in se učvrsti s posebnim kvadratnim vozlom, kar se naučite na treningu. Pas naj bo tako dolg, da sta oba prostoviseča konca po vozlu dolga še 40-50 cm. Beli pas obdržiš do napredovanja v rumeni pas (10. stopnja), ki ga pridobiš po nadaljevanju v rednem tečaju.

11

 • Izkaznica ITC/IC/TC – Internacionalni trenažni certifikat: To prejmeš po sprejemnem testirnem repetitoriju, s katerim se zaključi prvi dela začetnega tečaja.
  • ITC sicer ne spada v opremo v ožjem smislu, a ga je treba vedno pri sebi. Prejmeš ga na poseben način zataknjenega v plastičnem ovitku in tega potem ne spreminjaj po svoje. V isti ovitek je zataknjeno tudi navodilo, kako je treba ITC podatkovno dopolniti. ITC imej vedno pri sebi (v nepremočljivem žepu športne torbe) in pazi, da ga ne poškoduješ, saj je to stalni dokument o tvojem trenutnem trenažnem statusu (pasu) in ga potrebuješ ves čas svoje karate aktivnosti.
  • V ITC-ovitek zatakni tudi članski kartonček UKK, ki si ga prejel/a ob prvem plačilu članarine. Tudi tega je treba imeti vedno pri sebi, saj le z njim ob ev. preverbi dokažeš svoj članski status. Prav tako ga je treba predložiti ob poravnavi naslednjega obroka članarine za potrditev plačila.
 • Emblem: Hkrati s trenažnim certifikatom ITC prejmeš tudi enoten klubski emblem. Treba ga je prišiti na LEVI prsni strani gi-jakne. Lokacija: točno na levi prsi, le dve debelini prsta od pokončnega dvojnega šiva, ki se izteče v ojačano obrobo jakne.

10

 • Karate-PAS: rumeni.
 • Ščitniki: vsi za (1) zobe ter pesti (beli, deb. do 1 cm, naj držijo prste skupaj), dodatno za (2a) mednožje – moški oz. za (2b) prsi – ženske. Nujno za VARNO vadbo situacijskih variant – sparingov z aktivnim partnerjem, kar prične z 10. pasom.
 • Obuvalo za trening zunaj. Kakršnekoli športne copate/superge, po možnosti bele, in bele nogavice (kasneje, s 6. pasom obvezne). Nujni za poletne treninge izven telovadnice.

9

 • Ščitniki: (dodatno) za (3) goleni, za (4) kolena in za (5) komolce. Dodatno povečujejo VARNOST pred poškodbami v vadbi situacijskih variant – sparingov z aktivnim partnerjem.
 • Tekmovalni pas 2x: 1 beli in 1 rdeči
 • Uniformna MSKAI majica – oranžna (T-shirt). Nosimo jih med pavzami na seminarjih in med opravljanjem različnih funkcij na turnirjih namesto gi-jakne . Naročiš jo na naslov sportswear@mska.cz, oz. si jo nabaviš na mednarodnih MSKAI seminarjih.

8

 • Karate-PAS: oranžni.
 • Ščitniki: (dodatno) za (6) pesti (nikakor ne WKF), za (7) podlahti.
  • MSKAI ščitniki za pesti ne smejo biti debelejši od 1 cm in ne širši od hrbtišča roke, po možnosti naj povezujejo vse štiri prste skupaj; material po možnosti usnjen. Uporabljamo jih za sparing vaje – progresivni sparing. NISO pa dovoljeni v sparing borbah – odprtem oz. športnem sparingu, kjer uveljavljamo načelo karateja kot “prazne roke”.
  • POZOR: WKF ščitnikov NE uporabljamo na MSKAI treningih oz. seminarjih niti na naših internih turnirjih. Z njimi lahko trenirajo le posamezniki od 3. pasu dalje (izjemoma od 4.), kadar se pripravljajo na nek eksterni turnir.

7

(enako kot 8. pas)

6

 • Karate-PAS: zeleni.
 • Obuvalo: belo. Bele superge in bele nogavice za sodniške in coaching funkcije na turnirjih kot tudi za vse posebne ne-trenažne priložnosti (ev. skupinske fotografije zunaj, nastopi, promocije itd).

5

 • Uniformna MSKAI trenirka – modra: jakna (hlače neobvezno) z MSKAI znakom na hrbtu in nacionalno zastavico na levi strani prsi. Nosimo jo ob istih priložnostih kot oranžno MSKAI majico (glej 9), preko te majice ali tudi preko gi-jakne. Naroči se na naslovu sportswear@mska.cz, oz. si jo nabaviš na naših mednarodnih seminarjih.

4

 • Karate-PAS: modri.
 • Fokuserji za trening realnih zadetkov, 1-2 kosa takšne velikosti, da ju lahko nosimo s seboj na trening. Priporočljivo je tudi imeti doma vrečo za isti namen.

3

 • Tekmovalni pasovi za eksterne turnirje: 1 moder in 1 rdeč. (Izjemoma že s 4. pasom, kdor se že takrat kvalificira za eksterno raven).
 • Ščitniki za na eksternih turnirjih:  Na vseh eskternih turnirjih se je treba prilagoditi razpisu tudi glede ščitnikov. Praviloma gre za WKF pravila oz. ščitnike, a vsi organizatorji se tega ne drže v popolnosti. Tudi imajo različne mednarodne karate zveze lahko različne zahteve glede ščitnikov.
  • V eksternih razpisih zahtevane ščitnike uporabljajo naše tekmovalke/tekmovalci le na razpisanih turnirjih in seveda na trenažnih pripravah nanje (a zgolj na teh pripravah).
  • Pozor: ščitnikov, ki ne ustrezajo našim zahtevam (glej zgoraj 8), interno sicer ni dovoljeno uporabljati.

2

 • Karate-PAS: rjavi.
 • Sodniško-funkcionarski modrosivi komplet (msk).  Nosilci rjavih in črnih pasov so praviloma člani MSKAI/Emeskai Akademije, prestavljajo klubsko elito in se morebitnih formalnih ali slavnostnih dogodkov (sprejemov, razgovorov, sestankov, proslav itd.), internih in eksternih, udeležijo v modro-sivi kombinaciji:
  • temnomoder enoredni suknjič,
  • svetlomodra srajca,
  • rdeča kravata,
  • svetlosive hlače,
  • črn pas, temnosive/modre nogavice,
  • črni čevlji/superge (dodatno bele superge, kadar tako zahteva upravitelj telovadnice).
 • POZOR: Tak komplet je uporaben tudi izven športnega dogajanja, to je ob vseh siceršnjih protokolarno nedoločeih oz. polformalnih priložnostih, ko bi napr. bila cela obleka preveč. (Tak komplet se sicer imenuje popoldanski, športni ali tudi klubski komplet in je časovno in kulturno univerzalna, splošno uporabna styling rešitev).

1

 • Novi beli gi/kimono za svečano promocijo z javnim vezanjem mojstrskega pasu z imenom in mojstrsko stopnjo novega nosilca. (Na splošno je priporočljivo imeti več kimon za dnevno menjavanje na seminarjih).

Napredovanje

Zakaj trening borilnih spretnosti?

Tako kot vsaka spretnost zahteva tudi obvladanje borilnih spretnosti – pri nas karateja – reden trening, tako učni kot utrjevalni.  S karate treningom usvajamo in izboljšujemo svoje borilne spretnosti, kar se odrazi tudi v napredovanju v vedno višji pas. Učinek tvojega treninga in s tem napredovanje pa je neposredno odvisno od tega:

 • kako hitro (v kolikem času),
 • kako dobro (kako natačno ter brez časovnih in energijskih izgub),
 • kako zanesljivo (do katere stopnje so že avtomatizirane),
 • kako trajno usvojiš predelane vsebine (kako dobro jih utrdiš).

To pa je dalje odvisno od tvojih zmožnosti in vložkov v samega oz. samo sebe, torej od:

 • tvoje odločenosti za napredovanje, to je motiviranosti in vztrajnosti za dosego učinka
 • tvojega dejanskega časovnega vložka, to je prisotnosti na treningih in seminarjih (repetitorijih)
 • tvojega zdravja in telesne pripravljenosti na borilno-motorično učenje
 • tvojega zaznavnega, umskega in čustvenega uravnavanja tvoje motorike (sensomotorike) ter premagovanja običajnih učnih frustracij
 • tvojega motoričnega dojemanja (lokomotorike)
 • tvojega pridrževanja trenažnih navodil in didaktičnih sistemskih zahtev (glej spodaj 1.-6.)

(a) Pogoji optimalne USPEŠNOSTI tvojega treninga

 1. Karate: najvišja prioriteta. Če želiš razviti neko spretnost – pri nas za borjenje z golimi rokami in nogami – potem mora ta cilj v tvojem življenju dobiti najvišjo prioriteto v prostem času. Torej, tvoj karate trening ti mora biti najljubša in najvažnejša dejavnost takoj za vsemi neizogibnimi obveznostmi kot so šola ali služba in družina, ali evtl. kakšna druga “višja sila”. V posebnih primerih pa, ko se pojavijo enkratne priložnosti za napredovanje ali uveljavljanje (seminarji, turnirji), je treba najti tudi možnosti odložitve ali prestavitve ali nadomestitve katere od naštetih obveznosti ali kakšne druge kompromisne rešitve.
 2. Redni tedenski treningi. Treniramo razdeljeni na programe (tečaje) po težavnostnih stopnjah (pasovih). Tako iz praktičnih izkušenj kot iz nauka o treniranju je dobro znano, da vsaka prekinitev treninga pomeni stagnacijo in nazadovanje. Redno obiskovanje treningov zagotavlja najhitrejše napredovanje. Po evtl. daljših izostankih od treninga moramo računati s tem, da bomo šele po nekaj treningih ponovno dosegli poprej že obvladano raven. Pri tem nam zelo pomaga udeležba na periodičnih seminarjih-repetorijih.
 3. Stalno periodično utrjevanje in dopolnjevanje (programski repetitoriji in trenažni turnirji). Po vsakem predelanem stopenjskem programu (tečaju) opravimo pregled natrenirane snovi s tem da (a) opravimo repetitorij že predelanega programa (v pol dneva) in se tudi (b) preizkusimo, koliko smo sposobni natrenirano tudi praktično uporabiti (od rumenega pasu dalje v formah in sparingu). Šele s tem je nek programski tečaj zares zaključen in so udeleženci, ki jim je potekla časovno in vsebinsko predpisana aktivna trenažna doba (AP – glej spodaj) , tudi testirani za naslednji pas, za ostale pa nujna obnovitev oz. izboljšanje oz. utrditev že znanega (vsled hitrega napredovanja lahko ob evtl. neizpolnjevanju didaktičnih zahtev pride do stagnacije). Za tiste, ki jim je določen program nov, pa je to pred-šolanje, to je vsestransko koristna in dobrodošla seznanitev z vsebino naslednjega tečaja.
 4. Celovit trening – dvotirni. Dolgoletne izkušnje dokazujejo, da je uspešen trening sestavljen iz (a) rednih tedenskih treningov in (b) periodičnih testirnih repetitorijev (pomladna, poletna in jesenska šola) s testnimi turnirji. Brez enega ali drugega ni napredovanja v kvaliteti. V kolikor te ne ovira višja sila, se udeleži (a) vseh rednih treningov ter (b) vseh periodičnih seminarjev.
 5. Vadbena vodila. Na treningih in seminarjih-reptitorijih dosledno upoštevaj navodila vodje tvoje programske skupine (tutorja tvojega tečaja) oz. vodje seminarja oz. repetitorija (instruktorja) in si pri tem samo-zaznavno in miselno prizadevaj za optimalno motorično izvedbo vsakokratne vaje.
 6. Rezime: pogoji za največji možni učinek treninga pod katerimi garantiramo funkcionalno in časovno optimalno borilno usposobljenost – to ni obljuba temveč dolgoletna izkušnja – so torej trije:
  1. redna in pro-aktivna udeležba na programskih tečajih (treningih v klubu)
  2. udeležba na potencialno vseh seminarjih oz. repetitorijih (in trenažnih turnirjih),
  3. dosledno pridrževanje trenažnih navodil (na tečajih in na repetitorijih).

(b) Sistemska ureditev NAPREDOVANJA po pasovih

Za napredovanje po pasovih pri nas nimamo klasičnih izpitov (ki so za vse udeležene časovno nesorazmerno zahtevni). Namesto tega imamo sistem napredovanja sestavljen tako, da naši kandidati še med testiranjem napredujejo (se izboljšujejo in dopolnjujejo).

 1. Vsak pas ima predvideno svojo AP (Active Period), to je minimalna AKTIVNA DOBA, ki je potrebna za utrjevanje (inkorporiranje, utelešenje, avtomatiziranje) vsakokrat na novo pridobljenih spretnosti ter izboljšanje in utrditev že usvojenih detajlov, da lahko napredujemo na višjo stopnjo.
 2. AP predpostavlja obseg aktivnosti v določenem času, tj. redne treninge ter udeležbo na repetitorijih oz. seminarjih v tem obdobju. Začetna AP je 2 aktivna meseca, nakar se pri vsaki barvi pasu doda po dva meseca, kot sledi:
  • minimalna AP – bela 2, rumena 4, oranžna 6, zelena 8, modra 10 in rjava 12 mesecev
  • vsaka ne-aktivnost, to je prekinitev treningov in/ali opustitev periodičnih repetitorijev, podaljšuje AP.
  • v primerih izjemnih dosežkov na repetitorijih in trenažnih turnirjih se lahko minimalna AP izjemoma skrajša.
 3. Izkoristek AP: minimalna udeležba na repetitorijih/seminarjih. Idealno je, da se udeležiš vseh razpisanih repetitorijev-seminarjev (po vsakem zaključenem tečaju pasu) in to v celoti, to je na vseh predvidenih trenažnih dnevih (pol-dnevnih!) ter na pripadajočem trenažnem turnirju. Ker to ob vsakdanjih življenjskih prisilah uspeva le redkim, imamo minimalno odmerjeno udeležbo za posamezne stopnje pasov, in je označeno s črkami: P= aktualni program (preverjanje), R= repetitorij (utrjevanje, dopolnjevanje), N= naslednji program (seznanitev), T= trenažni turnir: F= forma (nastop), S= sparing (preizkus), J= sojenje (postopno vse sodniške vloge) kot sledi:
  • 12. za 11. pas min.:  1xP12+1xN11
  • 11. za 10. pas min.:  1xP11+1xN10+1xT (prip.F+J)
  • 10. za 9. pas min.:    1xR11+1xP10+1xN9+1xT (F+prip.S+J)
  • 9. za 8. pas min.:      2xR11+1xR10+1xP9 +1xN8+1xT (F+S+J)
  • 8. za 7. pas min.:      2xR11+2xR10+1xR9+1xP8+1xN7+2xT (F+S+J)
  • 7. za 6. pas min.:      2xR11+2xR10+2xR9+1xR8+1xP7+2xT (F+S+J)
  • 6.-3. za 5.-2.pas:      udeležba na višjih transregionalnih in mednarodnih seminarjih AA, BB/CC, EE, AZ in turnirjih (tudi eksternih)
  • 2.-1. pas (Dan-test): predpisan min. obseg seminarjev in turnirjev (vključno z eksternimi, po MSKAI koledarju) in ustrezne sodniške kvalifikacije.

  Na ta način je zagotovljeno najhitrejše možno napredovanje, saj so postopoma izpolnjene AP garant za kvalitetno obvladanje borilne spretnosti – kombinatorno-motorično, situacijsko, kondicijsko in mentalno – na vsaki doseženi stopnji.

 4. Testiranje za višji pas. Za napredovanje v višjo stopnjo pasu je treba:
  1. absolvirati v klubu redni tečaj svoje stopnje pasu (program 16 trenažnih enot, 2x tedensko)
  2. izpolniti minimalni obseg udeležbe na repetitorijih s testnimi turnirji oz. na posebnih seminarjih ter različnih  turnirjih v AP svojega pasu (gl. zg. 3)
  3. prikazati opazen senso-motorični napredek v svojem programu (na repetitoriju)
  4. dovršeno obvladati pripadajočo “formo” (F: priporočeno z 11., obvezno od 10. pasu dalje)
  5. uspešno uporabiti pridobljeno spretnost v boju (S: sparing – poenostavljena in optimalno varna borba priporočena z 10., obvezna z 9. pasom; B: prava športna borba od 6. pasu dalje).
  6. suvereno opraviti sodniške funkcije na posameznih stopnjah pasu (J: merjenje časa in protokoliranje od 11. dalje, ocenjevanje od 8. dalje, vodenje in odločanje od 6. dalje, nadzor in razsojanje od 3. dalje), kar podkrepi dojemanje vplivnih faktorjev karate tehnike (optimiranje udarnega impulza, razpon od zadostne do maksimalne izvedbe, stopnja varnega zadetka glede na občutljivost vitalne cone) in taktike  (anticipacija, taktični moment).

TRENAŽNE SKUPINE

TRENAŽNE SKUPINE (po težavnostnih stopnjah in barvah pasov od začetnikov do mojstrov)

 

Vsaka trenažna skupina (tečaj) ima:
(a) svojo zaporedno številko generacije, ki jo dobi kot začetna skupina in jo obdrži 3 semestre zaporedoma
(b) svoj trenažni termin (urnik), ki ga obdrži od 1. do 3. semestra
(c) svojo barvo, ki se menja vsak semester (ne glede na dejanske pasove članov skupine):

 1. semester BELA,
 2. semester RUMENA in
 3. semester ORANŽNA
 4. semester se razpusti (glej spodaj)

K1. Kot NOVI/A ČLAN/ICA se pridružiš skupini BELA, ki dobi svojo generacijsko številko in svoj trenažni termin in ju obdržiš tri semestreZapomni si ju!

K2. Naslednji semester (ob vpisu naslednje nove generacije) nadaljuješ namreč v isti skupini z isto številko in z istimi trenažnimi termini, ki pa bo takrat RUMENA,

K3. …še en semester kasneje pa ORANŽNA skupina (z isto številko in z istimi trenažnimi termini).

K4. Četrti semester pa se tvoja oranžna skupina UKINE. Tisti iz skupine, ki bodo tačas redno napredovali v zeleni pas, se pridružijo stalni skupini #16. To je naša ZELENA-ČRNA skupina s stalnim urnikom za vse od zelenega pasu naprej (brez izjem). Ostali (še oranžni oz. še rumeni pasovi) pa se pridružijo takratni novi, to je generacijsko mlajši oranžni ali evtl. še mlajši rumeni skupini.Trenažni termin razpuščene oranžne skupine prevzame začetna BELA skupina novovpisane generacije.

POZOR! VSAKDO, ki kakorkoli ne dohaja svoje izvirne skupine, lahko kadarkoli prestopi v mlajšo skupino svetlejše barve (ni treba vztrajati 3 semestre). Sicer imate vsi pravico nadomestne ali dodatne udeležbe na treningih skupin z novejšo, višjo številko (in svetlejšo barvo pasu), ni pa to mogoče v skupini z nižjo, starejšo številko (in temnejšo barvo pasu) od vaše izvirne skupine. Dodatni treningi v skupinah s programi svetlejše barve, torej utrjevanje že znane snovi, izboljšujejo že usvojeno stopnjo borilne spretnosti, saj preprečujejo “pozabljanje” (zanemarjanje) podrobnosti, kar je možen stranski pojav sicer izjemno pospešenega napredovanja v našem trenažnem sistemu (če se zanemarja sistemsko utrjevanje skozi repetitorije).

 

Članarina

POZOR! Članarina NI trenirnina…

… je pa eden od pogojev za pogoj za udeležbo treningov! Več gl. Trenažni red!

 • Za prvi obrok članarine glej VPIS
 • Višina članarine variira, kot je razvidno iz spodnjih tabel, glede na
  • način vplačevanja (mesečno ali letno)
  • predhodni članski status
  • čas plačila z ozirom na rok
 • Poravnana članarina se vpiše v članski kartonček UKK, ki ga prejmeš ob prvi poravnavi članarine in ga je treba imeti vedno pri sebi (v nepremočljivem žepu tvoje športne torbe). Kasneje zatakneš članski kartonček v plastični ovitek Trenažnega certifikata (TC), ki ga prejmeš po sprejemnem repetitoriju (gl. Trenažni red in Napredovanje).

MESEČNA članarina

 • Višina: Mesečna članarina znaša 40 EUR/mesec
 • Rok: Mesečna članarina se poravna vnaprej do 5. v tekočem mesecu.
 • Po roku? Po 5. t.m. zapade dodatno še 10 EUR zamudnine.
 • Po ev. prekinitvi? Enak dodatek 10 EUR se obračuna, če ni bila poravnana članarina za predhodni mesec.
 • Alternativa mesečni je do 50% nižja letna članarina, ki se poravnava v tretjinskih obrokih. Višina tretjinskih obrokov članarine se ob plačilu ravna:
  • po članskem statusu (neprekinjen ali obnovljen oz. začet, glej tabelo in legendo spodaj)
  • po času plačila (pred ali po roku oz. zamudnem roku, glej tabelo in legendo spodaj)

LETNA članarina se poravnava v tretjinskih obrokih!

Višina tretjinskih obrokov letne članarine v EUR glede na (a) članski status in (b) pridrževanje plačilnih rokov, skupno 5 možnosti.

 • Redni roki za poravnavo 1/3  letne članarine so: 15. januar., 15. marec in 15. oktober za tekoče leto.
 • NAKNADNI roki so praviloma 10 dni kasneje, to je: 25. januar, 25. marec in 25. oktober tekočega leta.
Članski status 1/3 obrok Čas poravnave članarine
Popust  ca.
A   –   B začetni ali obnovljen (1) 80
pravočasno PRED rednim rokom ~50 %
(2) 90
zamujeno PO rednem roku
~44 %
(3) 100
naknadno po NAKNADNEM roku ~38 %
C neprekinjen (2) 90
pravočasno PRED rednim rokom ~44 %
(3) 100
zamujeno PO rednem roku ~38 %
(4) 110
naknadno po NAKNADNEM roku ~31 %
D prekinjen (3) 100 pravočasno PRED rednim rokom ~38 %
(4) 110 zamujeno PO rednem roku ~31 %
(5) 120 naknadno po NAKNADNEM roku ~25 %

Legenda k tabeli:

 1. Začetni članski status, (1), (2) in (3) imajo novinke in novinci za eno tretjino leta, ko so se vpisali v klub.
 2. Obnovljen članski status,(1), (2) in (3) imajo povratniki za eno tretjino leta, ko so se po več kot enem letu ponovno aktivirali.
 3. Neprekinjen članski status, (2), (3) in (4) , pomeni, da je bil predhodni obrok letne članarine poravnan.
 4. Prekinjen članski status, (3), (4) in (5), nastane, ko predhodni obrok letne članarine NI bil poravnanl
 5. Redni roki za poravnavo 1/3  letne članarine so: 15. januar., 15. marec in 15. oktober za tekoče leto.
 6. NAKNADNI roki so praviloma 10 dni kasneje, to je: 25. januar, 25. marec in 25. oktober tekočega leta.