Kontakt: ukk@mska.net

Medn. poletna šola MSKA-Češka, 2013

Letovice, 30.6.-6.7.2013

Mednarodna poletna šola v Letovicah na Češkem je eden od dveh največjih seminarjev za vse člane MSKA International (druga je Mednarodna poletna šola v Nemčiji, letos 5.-11.8.).

Udeležilo se ga je blizu 100 Emskaijevcev iz Češke, Slovenije, Nemčije in Italije. Trenažni program je obsegal predelavo kompletne šole karateja, to je vse tehnične tipe kombiniranih napadov ter vse taktične tipe borilnih situacij (napadov in kontranapadov), kar je osnova za vse nadaljne praktične variacije in prilagajanja, kakršna se pojavljajo v športno-tekmovalnih bojih. Kot vedno je tudi ta poletna šola predstavljala za vse udeleženke in udeleženke sproscajoce aktivne pocitnice z dosti druzenja na mednarodni ravni.

Poletno šolo je zaključil mednarodni poletni MSKAI turnir v vseh kategorijah, kjer smo kljub letos maloštevilni udeležbi UKK zabeležili eno zlato medaljo:

1. mesto: Andrej Osojnik, kat. oranžni boji

Udeleženci in udeleženke iz Slovenije z MSKAI kolegi iz Italije in Velike Britanije.  Špela Trampuš na sredini, ob njej desno Matej Žagar in Andrej Osojnik, za Matejem Jure Črepinšek.

Udeleženci in udeleženke iz Slovenije z MSKAI kolegi iz Italije in Velike Britanije.
Špela Trampuš na sredini, ob njej desno Matej Žagar in Andrej Osojnik, za Matejem Jure Črepinšek.

1307CC-Letovice_Šarka1a-Alena_cut

POUČEN “ŠOLSKI” PRIZOR IZ BOJEV: DEKLETA
Leva je z vodilno roko preprečila desni, da bi s svojo vodilno roko speljala udarec, ki je za tem sledil.

 PRIKAZ RAZBIJANJA

Mojstrski kandidat Radek Klabeneš (MSKA-Češka) je ob zaključku Mednarodne poletne šole MSKAI 2013 prikazal razbijanje gradbenih plošč z robom roke. Taki prikazi MOČI karate udarca so bili v začetku razširjanja karateja po svetu (po 1956) ena glavnih atrakcij in izvor ponekod še danes prevladujočega mita, da je za to potrebno razviti neko notranjo energijo “ki” (ali “chi”), kar naj ne bi bilo dano vsakomur.

Danes je že povsem jasno, da je to stvar optimalne koordinacije udarca, koncentracije ter pravilnega položaja roke ob impaktu (da ne pride do samopoškodbe), kar se vse da natrenirati in je zmožen izvesti vsakdo, ki zadosti dolgo in načrtno trenira karate.

V MSKAI trenažnem programu se seznanimo z razbijanjem kamenja že z zelenim pasom. Ponavadi po prvem lomljenju zanimanje za tovrstne preizkuse popusti, saj postane vsakomur jasno, da to z borilno tehnično-taktično spretnostjo nima posebne zveze.

Deska ali kamen pač ne udarita nazaj (Bruce Lee) in nikogar ne ogrožata (R.Jakhel).

1307CC_Break1_Klabeneš_cut

Najprej popolna umiritev in koncentracija na to, kar bo sledilo. Izvajalec VIZUALIZIRA (vidi vnaprej) kako se bodo plošče ena za drugo raztreščile.

1307CC_Break2_Klabeneš_cut

Po zamahu z roko (ni na sliki) se le-ta “zaseka” globoko v naložene plošče. Tu se dobro vidi, da udarec izhaja iz “translacije” (gibanja mase telesa navzdol)  ter “rotacije” (zasuka telesa).

1307CC_Break3_Klabeneš_cut

Roka se je zasekala globoko v plošče.
Fokus udarca je nekoliko pod  zadnjo spodnjo ploščo, kjer se je ustavil šele po “ekstenziji” (iztegu roke, zadnja faza), ko je prebil vse plošče.